De verdwenene

Onhandig hadden ze elkaar in de luchthaven de hand geschud, Simon en zijn neef. Een onzekere en verlegen jongen, met te lange armen en een beginnend baardje. Zijn radeloze moeder had, na jarenlange stilte, plots gebeld en bij haar naar Canada geëmigreerde broer aangedrongen hem ‘voor een tijdje’ op te nemen. Simons gemompelde ‘Laat hem maar komen’ bleek al snel een fout, fout, fout.
Simon is zijn gekoesterde zelfstandigheid kwijt. Het duurt dan ook niet lang voordat het misgaat tussen oom en neef. Hij stoort zich aan de jongen, die het liefst tv kijkt, pizza bestelt en zeurt dat hij naar de Rocky Mountains wil. In een vlaag van toegeeflijkheid zwicht Simon: een dagje uit dan maar.
In een fastfoodrestaurant ontmoeten ze twee enthousiaste bergwandelaars: vader en zoon. Zij nemen de jongen mee voor een day tour, terwijl Simon achterblijft in het pittoreske bergplaatsje. De drie komen met grote verhalen terug van de wandeling. En dat niet alleen: ze hebben de smaak te pakken en willen het hele komende weekend de bergen in. Het avondeten eindigt in een hoogoplopende ruzie en een bodemloze vernedering voor Simon. De volgende ochtend is het Rocky-trio spoorloos, ze hebben uitgecheckt zonder een bericht achter te laten.

Een bruidsjurk uit Warschau

Marlena is mooi, woont op het Poolse platteland en is tot grote zorg van haar moeder nog steeds niet getrouwd. Als ze op een dag verliefd wordt, verandert haar leven radicaal. Wat volgt is een reis langs drie mannen die ieder op hun eigen manier van haar houden. De eerste is Natan, een jonge Amerikaanse journalist, met wie Marlena haar eerste intense liefde beleeft. Maar als zij zwanger van hem blijkt te zijn, zit Natan onbereikbaar in Amerika. De tweede is Andries, een Nederlandse boer die via een huwelijksbureau met Marlena trouwt in een poging de leegte in zijn boerderij te vullen. Als hij hoort dat Marlena zwanger is van een andere man, accepteert hij haar zoon als de zijne. De derde is Szymon, een Joodse Pool die als baby in Nederland terecht kwam en begin jaren ‘90 voor het eerst naar het land van zijn ouders reist. Daar ontmoet hij de inmiddels teruggekeerde Marlena en haar zoon Boris. Met hen probeert hij het gemiste gevoel van familie en verbondenheid te herstellen. Maar alles loopt anders als Boris besluit te stoppen met praten, Andries onverwacht in Polen verschijnt en er een stapel brieven van Natan boven water komt.

Over het verlangen zelf richting te geven aan je leven.

OVERIGE BOEKEN

Een bruidsjurk uit Warschau

roman, 2012

 

Gif & ander toneelwerk

verzameld toneel, 2019

 

Kom vanavond met verhalen

verhaal, 2018 en 2019

Zus Van

toneelmonoloog, 2005

TRUCKSTOP

toneel, 2010

 

NIEMAND WACHT OP JE

toneel solo, 2018

 

VALS

toneel, 2013

GIF

toneel, 2010

JUDAS

toneelmonoloog, 2007

GIF/GIFT

Nederlands/Deutsche Übersetzung

Dubbeluitgave GIF/GIFT in het Nederlands en Duits.

GIFT

Deutsche Übersetzung

SOEUR DE

Traduction en  français

 

TRUCKSTOP

Traduction en français

 

POISON

Traduction en français

 

POISON

English Translation

 

ANTES TE GUSTABA LA LLUVIA

Traducción al español

 

Ein Brautkleid aus Warschau

Deutsche Übersetzung

Brudekjolenfra Warszawa

Norwegian translation