[:nl]

Kester Freriks schreef in de NRC over het succes van Poison (GIF) in New York.

“Nederlands stuk over verzoening hit in New York”. —

Het toneelstuk Gif (Poison) door de Nederlandse schrijfster Lot Vekemans is een groot succes in New York. De Amerikaanse première op 10 november in het Off-Broadway Beckett Theatre is met de hoogste aantallen sterren van zowel publiek als pers ontvangen. De belangstelling is overweldigend. „Voorafgaand aan de première hield ik een korte toespraak”, zegt Vekemans, „ik kon niet zeggen ‘a dream came true’, want van een New Yorkse première kun je niet dromen, dat gaat mijn voorstellingsvermogen te boven.”

 

De Amerikaanse acteurs Birgit Huppuch en Michael Laurence in ‘Poison’. Foto Lou Montesano

Gif beleefde in 2009 de première bij NTGent in de regie van Johan Simons met Elsie de Brauw en Steven Van Watermeulen. Sindsdien is het in achttien landen opgevoerd en won het tal van prijzen. Vekemans heeft wel een verklaring voor het Amerikaanse succes: „Het stuk gaat over de verzoening van een man en een vrouw na de dood van hun kind. De eerste voorstelling voor vrienden en genodigden vond twee dagen na de verkiezingen plaats. Omdat de theaterwereld vooral Clinton-stemmers telt, voelde de overwinning van Trump voor velen als een persoonlijk verlies. Toeschouwers noemden de voorstelling ‘helend’.”

Regisseur Erwin Maas, van Nederlandse afkomst en woonachtig in New York, heeft ruim drie jaar lang particuliere sponsorgelden verworven om de productie bij The Origin Theatre mogelijk te maken. De cast bestaat uit de acteurs Birgit Huppuch en Michael Laurence. Poison speelt tot en met 11 december in het Beckett Theatre. Een week later, op 16,17,18 december, is in Gent in schouwburg Minnemeers Gif in de oorspronkelijke bezetting te zien.

Kester Freriks

NRC – 2 december 2016[:]