[:nl]Op vrijdag 13 januari en zaterdag 14 januari a.s. gaat de eerste editie van “THEATERTEXT NL: neue Stimmen aus den Niederlanden” van start in Deutsches Theater in Berlijn.

THEATERTEXT NL is een reizend festival, waarin de promotie van Nederlandse theaterteksten centraal staat. In de eerste editie vindt het festival plaats in Berlijn en Bochum en wordt samengewerkt met het Deutsches Theater en Schauspielhaus Bochum in Duitsland en Theater Utrecht en Het Nationaal Toneel in Nederland. In beide steden worden drie vertaalde theaterteksten gelezen en vijf vertaalde theaterteksten gepresenteerd. De teksten zijn in een eerder stadium geselecteerd door een redactie bestaande uit dramaturgen Florian Hellwig en Paulien Geerlings, vertaalster Eva Pieper,  actrice Jose Kuijpers en regisseuse Maaike van Langen.

De vijf geselecteerde teksten zijn:

  • De lange nasleep van een korte mededeling van Magne van de Berg
  • Genesis van Sophie Kassies
  • Crashtest Ibsen: Volksvijand van Joachim Robbrecht
  • Spraakwater van Frank Siera
  • Bij het kanaal naar links van Alex van Warmerdam

In Berlijn worden de teksten gelezen van Magne van de Berg, Frank Siera en Alex van Warmerdam. Alle auteurs zullen in Berlijn aanwezig zijn en kennismaken met oa Theater Verlagen, Duitse regisseurs en acteurs. Vanuit Theater Utrecht zijn aanwezig: artistiek leider en regisseur Thibaud Delpeut en actrices Jose Kuijpers en Karina Smulders. Zij bereiden samen met acteurs van Deutsches Theater en regisseurs Stephan Kimmig en Maaike van Langen de lezingen voor.

In het randprogramma vindt er een uitwisseling plaats tussen studenten theaterschrijven uit Utrecht (HKU) en Berlijn (UdK). Zij krijgen oa een masterclass van John von Düffel en de Nederlandse toneelschrijfster Lot Vekemans.

De volgende editie van THEATERTEXT NL vindt plaats in Bochum in Schauspielhaus Bochum op vrijdag 11 februari en zaterdag 12 februari. Hierbij wordt samengewerkt met het Nationaal Toneel (Eric de Vroedt, Bram Coopmans, Antoinette Jelgersma)

Voor meer info over THEATERTEXT NL klikt u hier

Voor meer informatie over de editie in Berlijn klikt u hier

“THEATERTEXT NL: neue Stimmen aus den Niederlanden” is ontstaan in opdracht van Dutch Performing Arts en is geïnitieerd door toneelschrijfster Lot Vekemans. Het project wordt in partnerschap gedragen door het Deutsches Theater in Berlijn, Schauspielhaus Bochum in Bochum, Nationale Toneel in Den Haag, Theater Utrecht in Utrecht. De organisatie is in handen van stichting MAM en Blauw Vuur.
[:]