[:nl]„Ik kon niet zeggen ‘a dream came true’, want van een New Yorkse première kun je niet dromen, dat gaat mijn voorstellingsvermogen te boven.” Aldus toneelschrijfster Lot Vekemans (51) toen haar Gif afgelopen november in New York in première ging. De zegetocht van dit uit 2009 stammende toneelstuk over de verzoening van een man en een vrouw na de dood van hun kind duurt maar voort. „Ik ben booming in Duitsland, daar wordt elke week wel een stuk van me gespeeld”, zei ze in NRC, terwijl ze aan het uitleggen was hoe trots ze was dat haar stuk Truckstop op het festival van Avignon werd gespeeld. En daarmee de eerste Nederlandse toneelschrijver op het festival is.

Lot Vekemans kwam vorig jaar als nieuwkomer binnen op nummer 97 en staat momenteel op plek 79. “Al zeggen die cijfers me weinig. Het gaat erom dat ik graag zoveel mogelijk mensen wil bereiken en ongelooflijk dankbaar ben dat mijn stukken in zoveel landen hun weg vinden.”

Het werk van Vekemans is inmiddels in meer dan 25 landen opgevoerd en in 17 talen vertaald. In 2017 is haar werk oa te zien in Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Roemenië, Oostenrijk, China, Canada, Denemarken, Letland en Engeland.[:]