[:nl]

Hoewel de naam Lot Vekemans niet iedereen iets zegt, is zij internationaal de meest gespeelde Nederlandse toneelauteur. Vooral Gif (2009) is een wereldhit. De Volkskrant vroeg haar hoe dat toch komt.

Er zijn dagen, zegt toneelschrijver Lot Vekemans (52), dat haar stuk Gif uit 2009 op zeven verschillende plaatsen wereldwijd speelt. Toen zij op 1 december de voorstelling Poison in het Orange Tree Theatre in Londen bijwoonde, speelde het stuk óók in Canada, én in het Duitse Bochum, en was de oerversie van NTGent op tournee in Nederland. Hoewel Vekemans in eigen land een relatief onbekende naam is – anders dan bijvoorbeeld Ger Thijs of Maria Goos – is zij internationaal momenteel de meest gespeelde Nederlandse toneelauteur. ‘By far’, voegt ze daar gespeeld ijdel aan toe. Lachend: ‘Al heeft Maria lang voorgestaan.’ Ze is eigenlijk niet het type om over zoiets op te scheppen. ‘Mijn moeder zou zeggen: ‘Stinkt dat niet een beetje, Lot?”

Niettemin is Gif een onwaarschijnlijk internationaal succes: in Duitsland alleen al zijn er 43 verschillende versies gemaakt, en wereldwijd staat de teller nu op 74 producties in 21 landen. Gif speelt in Buenos Aires en Mexico-stad, in Montevideo en Wuppertal, in Brisbane, Bloemfontein, Thessaloníki en Shanghai. Vekemans: ‘Laatst grapte ik tegen mijn agent dat ik een feest geef als we de honderd halen. Hij zei: ‘Daar hou ik je aan, want dat gaat zeker lukken.”

(…)

 

Lees het hele artikel van Herien Wensink hier in de Volkskrant online.[:]